Bringabolt: +36704028956          Kávézó: +36301235636

Céges bringa

Céges kerékpár és e-bike vásárlás

2022 január 1-jétől kerékpár vagy elektromos kerékpár adómentesen biztosítható a munkavállalók számára. Ez a könnyítés lehetővé teszi, hogy bármilyen cég korlátozások nélkül és adómentesen biztosíthasson kerékpárokat az alkalmazottai, illetve azok közeli hozzátartozói számára, függetlenül azok használati módjától!

Röviden ez azt jelenti, hogy amennyiben egy cég elektromos kerékpárokat vásárol, azokat a dolgozók (és azok közvetlen hozzátartozói) magáncélra is használhatják. Ezzel a lehetőséggel pedig a cég jelentősen hozzájárulhat a dolgozók munkába járásához és egészséges életviteléhez.

Társasági adóalap csökkentése

Céges kerékpárflotta vásárlása esetén a flotta ára költségként elszámolható, vagyis csökkenthető a társasági adó (TAO) alap a flotta teljes bekerülési értékével. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 1.500.000 Ft értékű kerékpár esetében 20%-os éves leírási kulccsal 5 éven keresztül 300.000 Ft-al lehetséges csökkenteni az adóalapot. Kisvállalati Adó (KIVA) esetén ez akár 2 éves (50%-os) leírást is jelenthet, vagyis akár 750.000 Ft-os éves adóalap csökkentést is elérhetünk.

Szervizköltségek elszámolása

Elektromos kerékpárok vagy hagyományos kerékpárok fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő szervizköltségeket teljes mértékben elszámolhatjuk a társasági adóban, illetve és az ilyen költségek Áfá-ját teljes mértékben visszaigényelhetjük.

Jótállás

Céges vásárlás esetén 2 év jótállást biztosítunk az elektromos kerékpárokra.

Áfa visszaigénylése

Fontos megjegyezni, hogy az Áfá-t csak abban az esetben tudja egy cég teljesen elszámolni, amennyiben a vásárolt kerékpárt kizárólag a vállalkozási tevékenység érdekében fogják használni. Ilyen tevékenységek például, ha egy cég a kerékpárral kiszállítást végez, a telephelyei közötti közlekedésre használja azt, vagy ha egy vendéglátóhely saját flottát ad bérbe, viszont nem tartozik bele a munkába járás vagy a magán jellegű használat, mivel az nem minősül a cég érdekében végzett tevékenységnek.

Elvben a cég az Áfá-t annak arányában is visszaigényelheti, hogy ténylegesen milyen arányban használja a kerékpárt céges, illetve magán használatra. Mivel azonban egy kerékpár használatáról nem kötelező útnyilvántartást vezetni, és ennélfogva a hatóság nehezen tudná bebizonyítani, hogy ténylegesen milyen arányban használják a kerékpárt céges vagy magán célokra, a 100%-os Áfa visszaigénylésről érdemes lemondani.

Amennyiben vegyes használatra vásárol a vállalkozás céges e-bikeot vagy kerékpárt, a tényleges használati arányban lehetséges az Áfa visszaigénylése (pl. 40% magán / 60% céges használat esetén az Áfa 60%-a visszaigényelhető), de nagy valószínűséggel a hatóság beleköthet az ilyen jellegű Áfa visszaigénylésbe, ezért mindenképpen érdemes a vállalkozás könyvelőjével előre egyeztetni az Áfa visszaigénylésének lehetőségéről.

Gyakori Kérdések – részletesen megválaszolva

Hagyományos és elektromos kerékpárra is vonatkozik az adómentesség?

Igen, a hagyományos és az elektromos rásegítésű kerékpárokra egyaránt.

Elektromos rollerre is vonatkozik az adómentesség?

Nem, csak kerékpárokra vonatkozik. Az elektromos roller nem rásegít a hajtásra, hanem "magától’ megy, így annak magáncélú használata nem esik az adómentesség alá.

2022 januárjától adómentesen lehet kerékpárt adni a munkavállalóknak?

Nem, ugyanis a szabály szerint nem a kerékpár megszerzése adómentes, csak annak magáncélú használatba adása. A kerékpárnak tehát a munkáltató tulajdonában kell állnia, ugyanakkor azt nem csak munkavégzésre lehet ezután adómentesen használni. Ez azért fontos, mert egyébként például a munkába járásra adott költségtérítés adóköteles jövedelem (ezért kell a munkáltatónak adóznia a munkavállalónak adott helyi bérlet után).

Ha a munkába járást a munkáltató azzal segíti, hogy erre a célra elektromos kerékpárokat vesz és azt a munkavállalók szabadon használhatják, akkor nem kell adót fizetni. Ugyanígy elviheti a munkavállaló a kerékpárt hétvégére vagy a szabadsága idejére, csak a kerékpár feletti tulajdont nem szerezheti meg.

Ez miben tér el attól, amikor céges autót kap a munkavállaló?

A céges autó magánhasználata adóköteles – ahogy eddig a kerékpárok esetében is volt –, hiszen a cég tulajdonában álló autó után cégautóadót kell fizetni, és a jogalkotó emiatt nem ír elő további személyi jövedelemadót a magánhasználat után.

Társasági adóban is elszámolható lesz a kerékpár vásárlása?

Igen, a társasági adóról szóló törvény is módosul január 1-jétől, így egyértelmű lesz, hogy a kerékpár beszerzése, üzemeltetése kapcsán felmerülő költségek a vállalkozás érdekében felmerült költségek.

Mi a helyzet az áfával?

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint az áfa esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet. Az áfa logikája eltér a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerétől, ráadásul a magyar jogalkotó mozgástere is kisebb, lévén az áfa rendszerét alapvetően az EU határozza meg.

Főszabály szerint a termék beszerzéséhez kapcsolódó áfát akkor vonhatja le a cég, ha van adólevonási joga és a terméket a vállalkozási tevékenység érdekében használják. Ha egy kerékpárt kizárólag a cég érdekében használnak, például egy futárcég által kiszállításra használt kerékpár, akkor annak az áfája teljes egészében levonható. Ha egy kerékpárt céges- és magáncélra is használnak, akkor olyan arányban vonható le az áfa, amilyen arányban azt a gazdasági tevékenység céljára használják.

Fischer Ádám felhívja a figyelmet, hogy a munkavállaló munkába járása főszabály szerint nem minősül a cég érdekében végzett tevékenységnek. Tehát kizárólag munkába járásra, illetve szabadidős célból használt kerékpár áfája nem vonható le. Megjegyezzük, hogy főszabály szerint ugyanezért nem lehet levonni az áfát akkor, ha a cég például buszt bérel azért, hogy a dolgozókat elvigye a munkahelyre, kivéve, ha a munkahely megközelítése egyébként normál körülmények között nem kivitelezhető.

Akkor levonható az áfa vagy sem?

A munkavállaló részére beszerzett kerékpár áfája a fentiek miatt főszabály szerint nem vonható le, mivel azt nagy valószínűséggel magáncélra fogja a munkavállaló használni. Ha igazolható, hogy a kerékpárt a cég érdekében is használják – például napközben a cég telephelyei közötti közlekedésre – akkor a magánhasználat és a céges használat arányában vonható le az áfa, de nem egyértelmű, hogy ezt az arányt hogyan lehet meghatározni, pláne igazolni. A Niveus Consulting Group konzervatív álláspontja az, hogy az áfát a cég nem vonhatja le.

Mi történik akkor, ha végül odaadja a cég a munkavállalónak a kerékpárt?

Ahogy írtuk, kizárólag a céges kerékpár magánhasználata az adómentes, tehát a kerékpár tulajdonba adása esetén már adóköteles jövedelmet szerez a munkavállaló. Ha tehát a cég végleg odaadja a kerékpárt térítés nélkül a munkavállalónak, akkor azután személyi jövedelemadót kell fizetni, ugyanúgy, ahogy egy céges laptop vagy telefon átadásakor is. Társasági adó szempontjából viszont ilyen esetben is elszámolható lesz a költség. Ha a cég korábban levonta a kerékpár áfáját, akkor az ingyenes átadáskor áfafizetési kötelezettség is felmerül a személyi jövedelemadón túl.

Látható tehát, hogy az új adómentesség célja nem az, hogy a munkavállaló részére vegyen a cég kerékpárt, hanem az, hogy a cég maga szerezze be a kerékpárt, amit viszont a munkavállalók teljesen szabadon és adómentesen használhatnak.

Más is használhatja a kerékpárt vagy csak a munkavállaló?

Igen, de nem mindenki. A személyi jövedelemadó az adómentességet általánosan adja meg, bárki használja a kerékpárt. A társasági adó törvény szerint viszont csak akkor számolható el a költség, ha a kerékpárt munkavállaló, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tag vagy az ő közeli hozzátartozójuk használja.

Nem csak a munkavállaló használhatja tehát adómentesen a kerékpárt, hanem a családja, közeli hozzátartozója is.

A Gyakori kérsédek részben a Pénzcentrum kérdéseit és szakértőjének válaszait közöltük.