Bringabolt: +36704028956          Kávézó: +36301235636
Hírek

5 szempont: Válassz tökéletes elektromos kerékpárt!

Bringiton
2022.01.04 16:07
5 szempont: Válassz tökéletes elektromos kerékpárt!

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek lesznek a mindennapi közlekedés és a szabadidős tevékenységek során. Azt elektromos kerékpárok nyújtotta előnyök, mint például az egyszerű közlekedést, a környezetbarát használat és az aktív életvitelnek köszönhető különféle egészségügyi előnyök már Magyarországon is egyre több embert ösztönöznek az ebike használatra. Azonban a megfelelő elektromos kerékpár kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Ezért bemutatunk nektek öt alapvető és fontos szempontot, amelyeket figyelembe kell vennetek egy elektromos kerékpár vásárlásakor.

A felhasználás célja

Először is, gondold végig, hogy pontosan milyen célra szeretnéd használni az elektromos kerékpárt. Városi közlekedésre, hosszabb túrákra, hegyi kerékpározásra vagy sportolásra szeretnéd használni a bringádat? Válassz olyan elektromos kerékpár típust, amely megfelel az igényeidnek, mint például városi kerékpár, trekking kerékpár vagy a mountain bike.

Az akkumulátor kapacitása és a hatótávolság

Az elektromos kerékpár akkumulátora az egyik legfontosabb tényező. Válassz olyan elektromos kerékpárt, amelynek akkumulátora megfelel a felhasználási igényeidnek. Fontos, hogy megfelelő akkumulátor-kapacitással rendelkezzen, hogy kényelmesen megtehesd a megadott távolságot. Az e-bikeok hatótávolsága függ az akkumulátor kapacitásától, a motor típusától, a rásegítés fokozattól (használati mód), de olyan tényezők is befolyásolják, mint a kerékpáros súlya, a domborzat vagy akár az időjárás is. Érdemes olyan elektromos kerékpárt választani, amelynek akkumulátora hosszú élettartamú és könnyen cserélhető. A Bringiton webáruházában kizárólag minőségi akkumulátorral szerelt elektromos kerékpárokat találtok, melyeket mi is teszteltünk.

A hatótáv kiszámításához segítségetekre lehet a Bosch hatótáv kalkulátora, melyet itt értek el.


A motor típusa és teljesítménye

Az elektromos kerékpárokban különféle motorok találhatók. Az elsőkerék-motor (front hub-motor), a hátsókerék-motor (rear hub-motor) és a középmotor (mid-motor) a leggyakoribbak. Minden motor típusnak vannak előnyei és hátrányai. Például az elsőkerék-motor könnyű és csendes ugyanakkor jellemzően nem túl nyomatékosak, míg a középmotor nagyobb teljesítményt és természetesebb kerékpározási élményt biztosítanak. Érdemes mérlegelni az is, hogy milyen gyakorisággal fogod használni kerékpárodat. Amennyiben éves szinten sok időt fogsz eltölteni kerékpárod nyergében, mindenképpen érdemes középmotoros kerékpárban gondolkodni. A Bosch hajtásrendszer jelenleg a piacon kapható legmegbízhatóbb elektromos kerékpár motorral rendelkezik. A Bosch e-bikeodat az ország szinte minden pontján szervizeltetheted - mivel a kerékpár kereskedők jelentős része részt vesz a Bosch által szervezett éves képzéseken, és hozzáférése van a gyári alkatrészekhez amennyiben szükségessé válik valaminek a pótlása, javítása vagy cseréje.

Méret és ergonómia

A megfelelő méretű kerékpár vagy elektromos kerékpár kiválasztása alapvető fontosságú. Ahogy egy cipőnél, úgy a kerékpároknál is léteznek különböző vázméretek. A kerékpár kényelmes és biztonságos használatához pedig természetesen megfelelő méretű kerékpárt kell választanod. Ellenőrizd a testmagasságodat és testsúlyodat, valamint az ülésmagasság és a kormányállítás lehetőségeit a kerékpáron. A kerékpár ergonomikus kialakítása, például a kényelmes nyereg és a megfelelő testhelyzet, segít, hogy a hosszabb túrákat is maximális kényelemben tudd megtenni kerékpárod nyergében.

Felszereltség és kiegészítők

Ellenőrizd, hogy a kerékpár felszereltsége valóban megfelel-e annak a használatnak, amire használni szeretnéd. Van-e például csomagtartó és sárvédő a kerékpáron, tudsz-e kulacstartót rögzíteni a kerékpárra. A kitámasztó is csak bizonyos modelleken az alapfeleszereltség része. Vizsgáld meg a gumik (szakszóval: külsőköpenyek) mintázatát. Az MTB modelleken pl. olyan gumikat találsz, ami nem kimondottan alkalmas arra, hogy aszfalton használd, és ugyan így érdemes barázdáltabb gumival felszerelt kerékpárt venni amennyiben kerékpároddal néha letérsz a kerékpárútról egy kis kalandozásért a földúton.

Ellenőrizd a világítást is. Az e-bikeok többségén olyan világítást találsz, ami az elektromos kerékpár akkumulátorára van kötve. A minőségi e-bikeok többségén 30 LUX feletti első lámpát találsz. Természetesen sok más olyan alkatrész található egy kerékpáron, amit érdemes ellenőrizned mielőtt döntesz. Ezekről a későbbiekben részletesen is írunk majd.

Ha bizonytalan vagy a választásban, mindenekelőtt kérd az eladó segítségét a fentiekkel kapcsolatban.

A Bringiton-nál 13 éve foglalkozunk elektromos kerékpárok értékesítésével. Amennyiben bármilyen kérdésed lenne elektromos kerékpárok kiválasztásával kapcsolatban, hívj minket bátran!