Bringabolt: +36704028956          Kávézó: +36301235636
Hírek

Elektromos kerékpár akkumulátorok

Bringiton
2021.12.27 16:07
Elektromos kerékpár akkumulátorok

Egy e-bike vásárlásánál sok új adattal, információval találkozhatunk, melyek nem mindig egyértelműek, hogy it jelölnek, és számunkra miként relevánsak. Ilyenek a Volt (V), Watt (W), Wattóra (Wh), Amper (A)Amperóra (Ah), és Nyomaték (Nm) vagy például a fordulatszám (RPM).

Ebben a cikkben az elektromos akkumulátorokkal kapcsolatban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy a legalapvetőbb jelölések és információk között te is magabiztosan elboldogulj majd. Lássunk is hozzá!

Az elektromos kerékpárok akkumulátorainak működése

Kezdjük az alapokkal - hogyan működik egy e-bike motor? Először is, a motort a kerékpár akkumulátora táplálja. A különböző kerékpárok különböző kapacitású akkumulátorokkal rendelkeznek. Az akkumulátor technológia a mobileszközök elterjedésének köszönhetően jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedek során. A legelterjedtebb akkumulátor cella technológia ma már a lítium-ion technológia, mely lehetővé tette, hogy a relatíve kis méretű és nagy tároló kapacitású akkumulátorok elterjedjenek más iparágakban is – így a kerékpáriparban is.

A modern elektromos kerékpár akkumulátorok jellemzően 18650B típusú Lithium-ion cellákból épülnek fel. Egyes típusoknál már megjelentek a nagyobb méretű és nagyobb tároló kapacitású 20700 és 21700-as cellák is, melyeket jellemzően az autóipar kezdett el használni. Egy 18650-es cella kapacitása jellemzően 3500mAh (miliamperóra), míg egy 21700-as celláé 5000 mAh.

Volt (V)

A volt (jele V) az elektromos feszültség mértékegysége. Nevét az olasz fizikusról, Alessandro Voltáról kapta, aki elsőként jött rá, hogy ha két különböző érintkező fémet folyadékba merítünk akkor áram keletkezik. Az általa készített Volta-elem megközelítőleges feszültsége 1V volt.

Ha egy autós példával akarnánk leírni, hogy mit jelent egy motor teljesítményénél a volt, akkor leginkább a lóerőhöz hasonlíthatnánk. A lóerő azt fejezi ki, hogy mekkora teljesítményt ad le az autó motorja. A voltok ugyanígy megmutatják, hogy az e-bike motorja mennyi energiát termel. Minél magasabb a feszültség, annál nagyobb a teljesítmény.

Amperóra (Ah)

Most az Ah-ról, vagyis az amperórákról lesz szó. Az amperóra az elektromos töltés mértékegysége. Egy amperórányi (1Ah) töltés halad át a vezetőn (pl. elektromos motor), ha egy órán (h) át egy amper (A) erősségű áram folyik át rajta. Vagyis egy 11Ah-ás Bosch akkumulátor például 11 órán keresztül képes leadni 1A áramot.

Az amperóra az akkumulátor kapacitását adja meg, vagyis azt, hogy mennyi elektromos töltést tud tárolni. Tehát az Ah a tárolható töltés mértékegysége. Ha maradunk az autós összehasonlításnál, az Ah alapvetően azt jelenti, hogy mekkora a kerékpár "benzintankja". Minél több amperórával rendelkezik az akkumulátor, annál nagyobb lesz az e-bike hatótávolsága.

A hatótávolságot azonban sok-sok más tényező is befolyásolja, például a kerékpár össztömege, a terepviszonyok és a rásegítés mértéke. A Bosch hatótáv kalkulátor segítségével az összes mérvadó tényezőt tudod változtatni, hogy kiszámíthasd elektromos kerékpárod tényleges hatótávját.

Wattóra (Wh)

A Watt (W) a telejesítmény (pl. egy motor teljesítménye), míg a Wattóra a tárolható energia / vagy a munka mértékegysége. James Watt skót mérnök és feltalálóról nevezték el. Egy 250W teljesítményű elektromos kerékpár motor egy 500Wh-ás akkumulátorral párosítva 2 órán keresztül tud 250W-ot leadva üzemelni.

A Volt (V) – vagyis a névleges feszültség - és az Amperóra - vagyis a tárolt töltés – szorzataként kapjuk meg a Wh-t.

V * Ah =Wh.

A Wattórát, mint mértékegységet azért használjuk, mert egyes elektromos kerékpárok akkumulátoránál eltérhet a cellák száma és azok feszültsége. Vagyis, a különböző elektromos kerékpárok teljesítményének összehasonlítására alkalmasabb mértékegység a Wh, mely pontosabban megmutatja, hogy egyes akkumulátorok egyes motorokkal kombinálva milyen teljesítményt biztosítanak. Így a tárolható energia kifejezésére alkalmasabb mértékegység a Wh elektromos kerékpárok akkumulátorai esetében.

Bosch akkumulátorok

A Bosch akkumulátorok 36 V-os lithium-ion akkumulátorok. Kerékpáronként változik, hogy egyes modelleket milyen akkumulátorral szerelnek. A legkisebb jelenleg kapható Bosch akkumulátor 8.2 Ah kapacitással rendelkezik, vagyis körülbelül 300Wh teljesítményű.

A legnagyobb jelenleg elérhető Bosch akkumulátor 725Wh-ás- Hasonlóan a legkisebb akkumulátorhoz, ez az akkumulátor is 36V feszültséggel rendelkezik, de 19.2 Ah kapacitással rendelkezik.